Als mens hebben we een sterke neiging om te focussen op onze zwaktes. Onze aandacht gaat vaak eerst naar wat nog ontbreekt of wat verbetert kan worden. Als we onze zwaktes naar een hoger niveau tillen, kunnen we immers in brede zin beter functioneren. Zo lijkt de overtuiging tenminste…
Maar is dat wel zo effectief? En waarom doen we dat eigenlijk?
Opgroeien, vergelijken en beoordelen
Als kind ben je onbevangen. Je reageert impulsief en spontaan, zonder na te denken over wat hoort. Als je wilt gillen, gil je. Als je geconcentreerd aan je grote teen wilt peuteren, doe je dat.
Met het opgroeien worden we meer en meer bewust. We gaan onszelf vergelijken met anderen om ons heen. Daarbij zien we dan vaak wat anderen beter kunnen, het welbekende gras van de buren.
De een kan veel beter leren en de ander maakt makkelijker vrienden. Het wijst ons op onze eigen zwaktes. En de aandacht verschuift zo vanzelf van datgene wat we van nature (goed) doen, naar datgene wat we niet zo goed kunnen.
Daarnaast worden we op school al vrij jong beoordeeld (denk aan stickers bij huiswerk en rapporten met een g voor goed of v voor voldoende op de basisschool). We leren dat anderen bepalen wat goed is en dat wij nog veel moeten leren. Waarbij de focus vaak ligt op wat we nog níet weten, in plaats van wat we al geleerd hebben.
Dit draagt bij aan onze natuurlijke neiging om gericht te zijn op wat er níet is.
In deze blog drie belangrijke redenen om de focus te verschuiven naar datgene wat er al is en wat je van nature al goed kan: je talenten!
Wat is talent?
Ik gebruik hierbij de definitie van het Gallup Strengths Centre:
Je talenten bestaan uit die gedachten, gevoelens en gedragingen die je natuurlijk afgaan.
Je hoeft er geen moeite voor te doen, je hoeft het niet te leren. Sterker nog de kans is groot dat je je er niet eens bewust van bent. Voor jou is het zo vanzelfsprekend, dat je misschien zelfs denkt dat iedereen dat kan.
Ok als dat je talenten zijn… Waarom zou je er dan op focussen?
1. In je talenten zit je ware potentieel
Het Gallup Strengths Centre doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkeling van talenten, de impact ervan op de persoon en de omgeving. Een van de onderzoeken die zij aanhalen is een onderzoek uit 1950 naar snellezen bij middelbare scholieren.
Bij een 0-meting gedaan wordt de snelheid van lezen gemeten, voordat de studenten een training ontvangen hebben. Een klein groepje heeft een significant hogere startsnelheid en zo gezegd een talent voor snellezen.
Nu ontvangt de gehele groep dezelfde training en na de training wordt opnieuw gemeten. De meerderheid, met een gemiddelde startsnelheid liet een verbetering van 66% zien.
Hoeveel versnelling denk je dat de kleine groep mét talent voor snellezen liet zien?
A) minder dan 66%
B) ook 66%
C) 120%
D) ruim 800%
Neem even tijd om voor jezelf het antwoord te kiezen wat je vindt passen…
Antwoord gekozen? Ok! Ik ben benieuwd wat je gekozen hebt. Het juiste antwoord is d.
Niet wat je zou verwachten he?!
De studenten met talenten lieten een verbetering van maar liefst 828% zien. Een verrassende uitkomst. Je groeipotentieel op je talenten is dus enorm veel groter, dan op de activiteiten waar je gemiddeld of onder gemiddeld scoort.
Wat zou er gebeuren als we allemaal onze energie zouden steken in onze talenten? Bijna eng om te bedenken wat er dan mogelijk wordt.
2. Focus op talent stimuleert je groei en ontwikkeling
De mens is van nature gemotiveerd om te leren en te ontwikkelen. We leren omdat we nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen ontdekken. Er is hier dus sprake van een intrinsieke motivatie, een vuurtje van binnen dat ontstaat vanuit ontspanning en creativiteit.
Bij een beoordeling van buitenaf, ligt niet alleen de focus op wat er nog niet is, er hoort meestal ook een externe trigger bij. Dit kan een beloning zijn (van de sticker op school tot een bonus in werksetting) of straf (extra nablijven of uitstel van promotie). Uit onderzoek* blijkt dat deze externe triggers onze creativiteit en spontaniteit doen afnemen en nog erger, dat het onze natuurlijke drive voor ontwikkeling dooft.
En dit gebeurt niet alleen bij beoordelingen van buiten. Na verloop van tijd worden we zeer goed in onszelf opleggen wat we ‘moeten’. We volgen niet meer wat we vanuit nieuwsgierigheid en verlangen zouden willen doen, we luisteren vooral naar de normen en verwachtingen die we onszelf opleggen.
Door te focussen op (en luisteren naar) je talenten kun je dus je eigen vuurtje voor groei en ontwikkeling aanwakkeren.
3. Dagelijks werken vanuit talenten vergoot je betrokkenheid en productiviteit
Tot slot laat onderzoek** naar het werken vanuit talenten op de werkvloer zien dat dit impact heeft op je gevoel van betrokkenheid en je productiviteit. Er zijn 10.885 teams, met bij elkaar 308.798 werknemers, verspreid over 51 bedrijven onderzocht.
Teams die hoger dan gemiddeld scoorden op de stelling “op mijn werk heb ik dagelijks de mogelijkheid om datgene te doen waar ik goed in ben”, scoorden 44% hoger op loyaliteit en behoud van medewerkers (employee retention) en 38% hoger op productiviteit (vergeleken met het gemiddelde in datzelfde bedrijf).
Interessant voor werkgevers, maar ook zeker voor jezelf. Kies jij voor een werkplek waar je taken kunt uitvoeren die passen bij je talenten? En trek je binnen die werkplek ook de taken en rollen naar je toe waar je energie van krijgt? Of kijk je alleen naar wat er van je verwacht wordt?
Zelf je talenten ontdekken?
Zoals eerder genoemd is het niet perse vanzelfsprekend dat jij je bewust bent van je grootste talenten. Als je daar niet zeker van bent, kan het ondersteunend zijn om een talententest te maken. Ik heb zelf goede ervaringen met de CliftonStrengths Test.
Ik maakte bij Stichting Muses voor het eerst kennis met deze test. Inmiddels coach ik bij LevelUp Ventures (medewerkers) en bij de Academie voor Bouwkunst (studenten) met deze test als uitgangspunt.
Waarom ik het fijn vindt om met de CliftonStrengths Test te werken:
Laagdrempelig —> je kunt de test zelf online afnemen tegen lage kosten (US $19,99)
Heldere rapportage —> je hebt niet perse een coach of expert nodig om de resultaten te interpreteren, alleen het lezen van de rapportage kan al zeer heldere inzichten brengen (tip: lees vooral de Strength Insight Report, deze neemt de combinatie / beïnvloeding van jouw talenten onderling mee in de beschrijving)
Uitvoerig onderbouwd —> de test is ontwikkeld door het Gallup Strength Centre, die ik hierboven al een paar keer aanhaalde, zij doen reeds ruim 75 jaar onderzoek naar talent en positieve psychologie en hebben de test zorgvuldig onderbouwd.
Onbekende talenten
Toen ik zelf mijn eerste testrapportage kreeg, stond daar een talent tussen wat ik totaaaaal niet herkende. De maximiser: deze staat voor een kwaliteitsoriëntatie, ofwel gericht zijn op verbeteringen die leiden van een 8 naar een 10.
Nu ben ik alles behalve perfectionistisch. Als ik leerde voor mijn study, dan had ik meestal maar 8 van de 10 hoofdstukken gelezen. Ik zie mezelf als pragmatisch en hou van de 80-20 regel (20% effort leidt tot 80% resultaat).
Maar toen ik wat meer over het talent ging lezen en met hulp van collega’s bij Muses die me erop wezen, ging ik het ineens zien. In geschreven teksten heb ik het heel sterk en voel ik bijvoorbeeld altijd de neiging om alle spelfouten eruit te halen en de tekst soepel te laten lopen (ook als iemand me alleen vraagt naar de inhoud te kijken😬). Maar ook is het opeens logisch dat ik ben geswitcht van pedagoog naar coach, want ik krijg veel meer energie van anderen ondersteunen om het maximale uit zichzelf te halen, dan om gezinnen te ondersteunen die in de put zitten en veel problematiek ervaren. Terwijl anderen misschien juist veel meer voldoening halen uit die gezinnen ondersteunen, omdat ze daar een groter verschil kunnen maken.
“Everyone is talented, but no one is talented at everything” - Gallup
Van talent naar kracht
Met de bewustwording ben ik het talent ook verder gaan ontwikkelen. Pas door het toe te passen en kennis en vaardigheden te ontwikkelen wordt een talent namelijk een kracht. Gallup definieert een kracht als het vermogen om op een bepaalde activiteit een constant, kwalitatief hoog resultaat neer te zetten.
Een sporter die talent heeft voor hardlopen, zal nooit optimaal presteren zonder training.
Andersom zal een sporter zonder talent voor hardlopen, met eindeloze training ook nooit de beste worden.
Een talent vraagt dus tijd en aandacht om uit te groeien tot een kracht.
Nog even samengevat
Inzet op talenten steekt je innerlijke vuur om te leren aan en stimuleert je groei en ontwikkeling
De energie die je in talentontwikkeling steekt heeft enorm veel meer impact, dan de energie die je in het verbeteren van zwaktes steekt
Dagelijks werken vanuit je talenten leidt tot een hogere betrokkenheid én hogere productiviteit
Best goede redenen om eens naar je talenten te kijken he?! Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben om jezelf eens wat vaker af te vragen: “krijg ik hier energie van?” en “kan ik dagelijks doen waar ik goed in ben?”.
Liefs Anneke
Onderzoekreferenties
* o.a. Edward Deci et al (2001) en Manon Ruijters & Robert-Jan Simons (2012)
** Harter en Schmidt (2002)
Comments