top of page

Leef vanuit verlangen, creëer je eigen geluk

  • Foto van schrijver: Anneke
    Anneke
  • 2 mei 2019
  • 5 minuten om te lezen

Foto van George Ongkiehong

Afgelopen zondag was het weer zover… De Masterclass Leef! Een van mijn favoriete programma’s om te faciliteren. Iedere keer verbaas ik me weer over de transitie die deelnemers in één dag doormaken en de helderheid en de daadkracht waarmee ze aan het einde delen over nieuwe keuzes die ze hebben gemaakt.


De dag staat in het teken van in contact komen met verlangens. Om vanuit deze verlangens nieuwe intenties en keuzes te maken.


In mijn blogs heb ik al vaker het contact maken met verlangen aangestipt. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Wat brengt het jou om in contact te staan met je verlangens? En wat vraagt het?


Eerst even terug naar de eerste keer dat ik bewust contact maakte met een groot verlangen…


Hartkloppingen en rode vlekken

In de mooie bossen van Doorn woon ik een bijeenkomst bij voor persoonlijke groei. In een grote ruimte staat een cirkel van stoelen. Midden in die cirkel van stoelen is op de grond nóg een cirkel getapet. Deze cirkel is in twaalf punten verdeeld.


Ik word uitgenodigd om op een van deze punten te komen staan, om daar ter plekke contact te maken met een verlangen wat er op dat moment in mij leeft. Als ik van mijn stoel opsta heb ik nog geen idee wat dat verlangen is. Er is geen beeld of woord wat mij me opkomt.


Ik loop langzaam naar de aangewezen plek op de Cirkel in het midden van de groep. Zodra ik op die plek ga staan, begin ik het ineens heel warm te krijgen. Ik voel mijn hals en mijn gezicht rood worden. Mijn hart gaat sneller kloppen. Pfffffff…wat is dit spannend! Ik voel dat er een groot verlangen in mij leeft, maar ik kan er niet direct woorden aan geven.


Lekker origineel joh!

Deze bijeenkomst is alweer een aantal jaar geleden. Het was het eerste moment dat ik bewust contact maakte met het verlangen om anderen te ondersteunen in persoonlijke groei en bewustzijnsontwikkeling.


Zodra ik daar ging staan werd ik overvallen door overtuigingen als “wat heb jij anderen nou te vertellen”. Ook een hele sterke belemmerende gedachte was: “lekker origineel hoor, je bent de zoveelste die na een burn-out zelf coach wil worden, kun je niks beters bedenken?”.


Al deze gedachten maakten dat ik niet hardop durfde uit te spreken wat mijn verlangen was. Als ik het namelijk niet uitspreek, dan hoef ik er ook geen actie op te ondernemen en kan ik ook niet falen.


Zodra we contact maken met een verlangen is daar direct die angst om te falen… Een verlangen is meestal groter dan we (vanuit onze mind) kunnen overzien en vraagt een stap buiten onze comfort zone. Maar…


Life will only change when you are more committed to your dreams than to your comfort zone. - Billy Cox

Je hart roept

Toen ik uiteindelijk, met de nodige aanmoediging en ondersteuning, wél echt contact maakte met dat verlangen en het hardop uitsprak, kwam er ineens van alles in beweging. Er kwamen diverse kansen op mijn pad en nu ik niets ander meer doe dan anderen ondersteunen in persoonlijke groei, kan ik zeggen dat het initiële oncomfortabele gevoel van toen het méér dan waard is geweest.


Een verlangen is er namelijk niet voor niks. Het is een roep vanuit je hart om datgene te doen waar je écht gelukkig van wordt! Hoe spannender het is, hoe meer er te bereiken valt. En het mooie is… een algemeen principe is dat ieder verlangen te vervullen is, anders had je het namelijk niet.


Verlangen versus strategie

Een belangrijke valkuil die ik nog even aan wil stippen is het invullen van een verlangen met een strategie. Dit doet me terugdenken aan een van de deelnemers van Leef.


Deze man had al langere tijd het verlangen om te verhuizen naar Zuid-Europa. Zijn vrouw zag dit echter niet zitten. Toen bleek dat zijn vrouw echt niet met hem mee zou gaan, besloot hij dit verlangen te laten varen.


Tijdens Leef kwam hij er echter achter dat zijn verlangen niet dat huisje in de zon was, maar dat dit slechts de invulling of strategie was om zijn eigenlijke verlangen te vervullen. Zijn diepere verlangen was namelijk warmte en vrijheid. En dat is op een ontelbaar aantal manieren te vervullen!


Laat je dus niet vangen door één specifieke strategie, maar onderzoek wat het diepere verlangen eronder is. Zo zit onder mijn verlangen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei, het diepere verlangen naar zingeving: om een betekenisvolle bijdrage te leveren. Op dit moment past de strategie om dit te vervullen door anderen te ondersteunen, maar ik sluit niet uit dat dat in de toekomst ooit nog eens veranderd. Of dat er nieuwe strategieën bijkomen, die bijdragen aan ditzelfde verlangen.


De Cyclus: 12 fasen van verlangen tot vervulling

Als je nu nog aan het lezen bent, dan ben je mogelijk ook nieuwsgierig hoe je dan in contact kan komen met je verlangen? Vraagt dat dat je thuis met een rol tape aan de slag gaat om erop te kunnen staan?


Dat mag natuurlijk;-) Maar nee, het is niet nodig.


Het model dat daar op de grond getapet was, is echter wel een simpel en super praktisch instrument om je hierin te ondersteunen. Het model heet De Cyclus en bestaat uit 12 fasen, die je leiden van het contact maken met verlangens tot en met het in vervulling brengen.

Bron: De Cyclus (boek) van John Schrederhof

Contact maken met je verlangen vraagt vooral dat je jezelf de ruimte geeft. In De Cyclus valt op dat slechts drie fasen in het teken staan van de uitvoering. Daarnaast staan er drie fasen in het teken van het contact maken met je verlangen. De overige zes (!) gaan over het tot stilstand komen in het hier en nu en afstand nemen.

Nothing in nature blooms all year (unknown)

We hebben de neiging om continu productief te willen zijn. Continue in actie en aan het doen. Vanuit de visie van De Cyclus, dat alleen het volgen van je verlangens échte vervulling en geluk brengt, vraagt dat dus vooral ook voldoende rust en stilte. Alleen dan kun je jezelf openstellen om in contact te komen met nieuwe verlangens. En niet onbelangrijk ook nieuwe inspiratie, creativiteit en helderheid ontstaan in deze periode van ‘ontdoen’.


In 3 stappen direct aan de slag

Om de principes achter De Cyclus toe te passen hoef je niet eerst het boek te lezen of de Masterclass Leef te volgen.


Wat jij nu direct kunt toepassen is het volgende:

  1. Waarderen - Breng jezelf in het hier en nu door minimaal drie dingen op te schrijven die je op dit moment waardeert. Wat waardeer jij vandaag? Of wat waardeer jij aan waar je op dit moment in je leven staat?

  2. Wandelen - Zoek de ruimte en rust op door alleen en in stilte een wandeling te maken van minimaal 30 minuten. Ga hiervoor bij voorkeur de natuur in.

  3. Waarnemen - Neem waar wat er op dit moment bij je leeft. Zoek na de wandeling een rustige plek op en stel jezelf de vraag “waar verlang ik naar?”. Blijf jezelf deze vraag stellen en zie wat er opkomt. Tip: schrijf je antwoorden onder elkaar in een lijst op of gebruik de dictafoon op je telefoon om je antwoorden op te nemen.


Toch nieuwsgierig naar meer informatie? Het e-book De Cyclus vind je hier.


Heb je behoefte aan ondersteuning om contact te maken met je verlangens? Mijn ervaring is dat ik in een bijeenkomst, als er een proces voor mij gefaciliteerd wordt, meer ruimte neem en dieper kom dan wanneer ik alleen aan de slag ga. Hiervoor ben je van harte welkom bij de Masterclass Leef! De eerstvolgende zijn gepland op 23 juni en 27 oktober 2019.


Comments


© 2021 by Anneke Dekker Coaching en Workshops| Fotografie: Minimal-U & Unmask Photography

bottom of page